Zo maak jij een professioneel cv

Professioneel, persoonlijk, perfect. Dat is hoe je je cv wilt meesturen met jouw sollicitatiebrief, zodat jij die perfecte baan krijgt. Maar wat hoort er op een cv, of belangrijker: wat staat er goed op je cv? En hoe ziet een cv er eigenlijk uit? Lees hieronder de beste tips and tricks en scoor die droombaan!

De eerste indruk

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen in 30 seconden hun eerste indruk over de ander hebben gevormd. Voor je cv zou je hetzelfde kunnen zeggen: recruiters zijn er namelijk in getraind om binnen no time door cv’s te scannen en te beoordelen of de sollicitant wel of niet binnen het bedrijf past. De eerste indruk van jouw cv is dus ontzettend belangrijk en daarom geven wij 3 tips die jij kan gebruiken als je jouw cv gaat maken.

3 tips voor de beste eerste indruk van jouw cv:

  1. Zorg voor een professionele lay-out

Tegenwoordig zie je cv’s in allerlei soorten en maten, met veel kleur of juist weinig. Je kunt je cv zelfs online maken. In de vorm van en interview of juist heel basic. Kies een lay-out die past bij het bedrijf waar je solliciteert – maar overdrijf niet. Het gaat natuurlijk vooral om wat er op jouw cv staat. Kies voor duidelijk leesbare lettertypes en maak gebruik van overzichtelijke (dikgedrukte) kopjes.

  1. Plaats een foto van jezelf

Twijfel je of je een foto op jouw cv moet plaatsen? Dit kun je vooral doen – de kans is vrij groot dat jouw LinkedIn of Facebook profiel wordt opgezocht omdat mensen toch graag een beeld bij een persoon willen hebben. Dan kun je net zo goed gelijk een mooie, professionele foto op jouw cv plaatsen.

  1. Houd een duidelijke structuur aan

De meeste cv’s zijn opgebouwd uit een duidelijke structuur, waarbij het voor recruiters direct duidelijk is bij welk kopje ze moeten kijken voor welke informatie. Deze onderdelen mogen niet ontbreken op je cv. Je kunt deze structuur aanhouden:

Persoonlijke gegevens

  • Volledige naam
  • Adres en woonplaats
  • Telefoonnummer
  • Emailadres
  • Geboortedatum en nationaliteit

Persoonlijke pitch
Geef een korte omschrijving van wie jij bent, wat jouw kwaliteiten zijn en waar je naar op zoek bent. Het kopje hoef je niet ‘persoonlijke pitch’ te noemen – hier kan je jouw persoonlijke draai aan geven.

Werkervaring
Noem in chronologische volgorde (met jouw meest recente baan als eerste) jouw werkervaring. Vermeld daarbij de periode dat je daar hebt gewerkt, het bedrijf, jouw functie en jouw belangrijkste taken.

Opleiding
Noem ook hier in chronologische volgorde (dus jouw meest recente opleiding als eerste) jouw opleidingen. Vermeld daarbij de periode van het volgen van de opleiding, de naam van de instelling en de naam van de opleiding.

Vaardigheden
Welke vaardigheden en skills heb jij die relevant kunnen zijn voor jouw nieuwe baan? Dit is een mooie plek om deze te noemen en op te vallen.

Talen
Spreek jij naast jouw moedertaal nog andere talen? Ook dit is dan de moeite waard om te benoemen – zeker als jij in jouw nieuwe baan misschien vaker met buitenlandse partijen te maken krijgt. Ook dit is weer een kans om op te vallen. Noem in ieder geval jouw moedertaal en benoem van overige talen in hoeverre je ze beheerst: basis, verstaanbaar maken, bedrijfsniveau en zo verder.

Hobby’s en interesses
Ook met jouw hobby’s of interesses kan jij punten scoren. Het is voor recruiters een pluspunt als zij op basis van jouw cv een eerste beeld kunnen vormen van wie jij bent als persoon en of jij binnen het bedrijf past. Het benoemen van jouw hobby’s en interesses kan daaraan bijdragen.

Tot slot

Heb jij van vorige werkgevers referenties meegekregen? Als dit niet zo is, kun je die misschien nog opvragen. Positieve referenties kan jij dan meesturen met jouw sollicitatiebrief en cv. Het bedrijf waar je solliciteert kan dan bij jouw vorige werkgevers nagaan hoe jij als werknemer functioneerde.

Zo, is jouw cv tip top in orde? Tijd om te solliciteren! Kijk tussen onze openstaande vacatures of vul het open sollicitatieformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.